Zuid-Afrika reizen

Reis naar Zuid Afrika

Begin maart 2011zijn we met z'n vijven naar Zuid-Afrika voor een reis van 23 dagen vertrokken. Als eerste zijn we naar de St Lucia Wetlands gegaan. Vervolgens gingen we naar Swaziland en daarna naar het zuiden van Kruger. Na  krap twee weken zijn we weer terug gegaan richting Pretoria. Na een paar dagen in Pretoria te zijn geweest, vertrokken we richting Roode Plaatdam voor een paar dagen relaxen bij de Palmhof, een resort midden in het bushveld. Vandaar uit hebben we tripjes gemaakt in de omgeving. Met de groep in de Botanische tuin in Pretoria

Onderweg waren de wegen niet al te best en stonden we soms een half uur of langer bij een wegopbrekingNa onze reis werden we beloond door het prachtige landschap en de vele aanwezige nijlpaarden in het St. Lucia meer
Het blijft bijzonder om die Hypo's op het strand te zien staan.


Een overzicht over het St luciameer. Het is een zeearm die door een strook strand wordt afgesloten van open zee, maar bij extreem hoogwater en storm weer overstroomt en volloopt met het zilte zeewater. De zeearm is afgesloten, nadat er een olietanker een paar jaar geleden voor de kust is vergaan en de ruwe olie de zeearm met al het leven in en om de zeearm bedreigde.

In de omgeving van St Lucia komen ook deze witte neushoorns voor. Een geweldige ervaring om oog in oog te staan met deze welhaast prehistorische dieren.

Het rijden door de Bush over onverharde wegen valt niet altijd mee. Je moet goed je aandacht erbij houden vanwege de vele gaten en kuilen en dan plotseling weer een groep overstekende impala's.

Deze buffels zijn bepaald geen lieverdjes, maar bestaat dat wel in de natuur. Altijd ligt het gevaar op de loer en is er de strijd om te overleven.


Blauw aap, ondeugende beestjes. Laat je spullen maar niet slingeren, voordat je het weet zijn zij er met je tasje met spullen vandoor. Nieuwsgierig vanuit een boom kijken ze neer op de wereld om hen heen.

De nijlkrokodil kan wel tot zo'n zes meter lang worden en vergis je niet ze zijn razendsnel als het moet. Verder liggen ze ogenschijnlijk met open bek te rusten aan de kant van het water, maar let op, zodra de voorpoten naar voren gaan komt hij in actie.Werkelijk prachtige beesten die zebra's heerlijk zwiepend met hun staarten voor wat verkoeling, maar zeker ook om die wat al te lastige insecten van je af te houden. Dit is gefotografeerd in het Umfoloziwildpark ten Noord-westen van St Lucia.


Kijk, schattig toch die aapjes over de weg. Om dit te zien moet je vaak vroeg uit de veren en dat valt niet mee als je op vakantie bent. Al in de loop van de ochtend trekken de dieren zich terug  in de bosjes of struiken vanwege de warmte. In de ochtend rond een uur of  6 à 7 uur is het nog lekker koel en laten de beesten zich zien.


Magnifieke beesten, Kudu's! Dit is een jong mannetje : "even kijken wat ze doen" zal hij zich afgevraagd hebben.


De zon gaat onder in Swaziland, een uniek Koninkrijkje in Zuidelijke Afrika. Een mooi land met verschillende typen landschappen van savanne tot een echt alpenlandschap in het Noorden.

Ons onderkomen in Swaziland. Een tweetal aan elkaar gekoppelde rondavels. Typische bouw in Zuid Afrika. Vooral in gebruik bij de Zulu's zagen wij onderweg door Zululand.


Tijdens onze bushwalk kwamen we deze drie boomvarens tegen. Best bijzonder zulke oude boomsoorten van dichtbij eens te zien. Zo'n bushwalk gaat langs een buschtrail tussen het wild en in de vrije natuur. Gelukkig leven er geen leeuwen. Wel luipaarden, maar die zijn schuw en zijn met name in de nacht actief(hopen we maar). Vreemd om geluiden van nijpaarden te horen als je langs ze heen loopt, maar ze niet ziet en dan hopen dat ze niet plotseling voor je staan.
Op zondag vermoedlijk onderweg naar de kerk kijkt ze ons een beetje verlegen aan, maar met zulke pretogen dat ik niet kon laten om even met haar een praatje te maken.


Een jonge moder met haar kindje die graag wilde poseren, trots als ze was op haar winkeltje met handcraft uit Swaziland.

Weer terug in Zuid/Afrika hebben we vanuit de Palmhof bij de Roode Plaatdam, een aantal uitstapjes gemaakt naar o.a. Lesedi, een cultureel dorp en daar ontmoette we deze twee Zulu´s die ons welkom heetten in hun kraal.