donderdag 28 maart 2013

zwaluwnestenwanden prepareren met Landschapsbeheer Flevoland.

Gistermiddag mee op stap geweest met Landschapsbeheer in de polder naar een verlaten terreintje ergens aan de A-6.
 Het was koud maar heerlijk zonnig. Op een bepaald moment kwamen we bij een vennetje wat deels bedekt was met een laagje ijs. In het midden van het vennetje was een eilandje. Het eilandje was nagenoeg rond. Rondom leek er een verlaagd gedeelte van ongeveer 1,5 breed en vervolgens een opstaande wand van ruim een meter tot 1.20 m. hoog. Deze wand was geschikt als oeverzwaluwwand. Hij moest alleen afgestoken worden. Verder op bleek een roeibootje te liggen, echter zonder peddels. Het bootje werd naar het smalste stuk water gesleept dat ons scheidde van de wal en het eilandje.

 Twee mannen bewapend met schoppen voeren naar de overkant en bevestigde een lijn aan het bootje, zodat het als een soort pondje op en neer kon varen door aan het touw te trekken. Na een kwartiertje stond iedereeen bewapend met schoppen aan de overkant en kon het werk beginnen. Het was de bedoeling dat we de wand recht af zouden steken. Oeverzwaluwen maken namelijk nesten in zand wanden maar dan moeten die wanden wel recht zijn. Iedereen kreeg een schop en het werk kon beginnen.


Het was best zwaar werk, want hier en daar was de grond nog behooorlijk bevroren, dus het was nog wel even bikkelen.







Halverwege deden we een "bakkie" lekker na dat ploeteren.

In de zon uit de wind was het lekker en sommige zaten al op hun overhemd. Vreemd dat de zon al zo krachtig is en de omgeving nog ijzig en zelfs tussen het riet klompen ijs hingen.

Om een uur of vier was het karwei geklaard. Een mooi afgestoken wand was het resultaat. Je kon duidelijk de oorspronkeleijk aardlagen zien  De toplaag van zand, vervolgens de klei laag en daaronder weer een prachtig mooi zandbed uit het pleistoceen ( 2,588 miloen jaar geleden tot  9550 jaar voor Chr) met een inspoelingslaag, uitspoelings en weer een inspoelingslaag prachtig mooi om te zien.














Twee van ons voeren met het bootje nog twee andere eilanden af naar sporen van de bever, die overal waarneembaar waren.

De burchten bleken echter op dat moment niet bewoond te zijn.
Het was een heerlijke middag in de natuur. Ook dat is natuurbeleving, vrijwilligers werk doen in de natuur. Binnenkort broeihopen van ringslangen omgooien, zodat een een goede hoop voor de eieren van de ringslang ontstaat.