De hindes staken vanuit het Oostvaardersbos het ijs over. Een prachtig gezicht! Zo snel als ze tevoorschijn kwamen verdwenen ze ook weer de rietkraag in.
dinsdag 21 december 2010
Vanmorgen, 21-12-20210 weer gewandeld door de Oostvaardersplassen. Nu ben ik via het Uilenpad door het bos gelopen. Nu kan het nog, binnenkort wordt het afgesloten als rustgebied. Het Oostvaardersbos wordt deze winter toegankelijk gemaakt voor de grote grazers, herten, koniks en Heckrunderen. Dezer dagen wordt de Driehoek bij Lelystad eveneens afgesloten en zullen ook daar de grote grazers toegang tot het bos krijgen. Daarmee wordt het gebied deze winter met 80 ha. vergroot en tegemoet gekomen aan een van de aanbevelingen van het The International Comittee on the Management of large herbivores in the Oostvaardersplassen (ICMO) rapport.
woensdag 15 december 2010
Eindelijk is het mij gelukt een koppel Baardmanntjes te fotograferen. Ik vind het bijzondere vogeltjes. In de Oostvaardersplasen zijn ze vrij algemeen, althans in de rietkragen. Tijdens excursies vertel ik de mensen over de Baardmannetjes. Bijzonder is het dat ze in de winter kleine steentjes in hun maag gebruiken om het zaad uit de rietpluimen te vermalen om zo het zaad te kunnen verteren. In de zomer leven ze van insecten.
Vandaag, 15 december 2010, was mijn lucky day. Eerst zag ik de herten in het Oostvaardersbos, iets verderop zag ik de Baardmannetjes en nog weer later zag ik in het Vlierbos en hoog in de boom een jonge Zeearend. Hij heeft nog niet de opvallende witte staart, maar wel de overduidelijke gele robuuste snavel.
zaterdag 4 december 2010
4 december 2010 winter in de Oostvaardersplassen
De herten staan tegenover het natuurbelevingscentrum in het veld
Sommigen maken de oversteek naar de beschutting van het bos.
Een aantal herten maken juist de oversteek van het vlierbos naar het open veld
Op het eerste eiland vanaf het natuurbelevingscentrum laat een vos zich zien
De Vos probeert ook het ijs uit
donderdag 4 november 2010
maandag 4 oktober 2010
vrijdag 1 oktober 2010
maandag 20 september 2010
Oostvaarderspassen
Eén van de oudste nog levende hindes. Ongeveer 20 jaar
oud
Van deze stier is je goed voor te stellen dat het Heckrund
een kruising is van o.a. het spaanse vechtstier.
Nog een jong veulen
Even stoer doen
oud
Van deze stier is je goed voor te stellen dat het Heckrund
een kruising is van o.a. het spaanse vechtstier.
Nog een jong veulen
Even stoer doen
vrijdag 17 september 2010
De eerste bronsttocht op 16 september 2010
De hindes stonden ons nieuwsgierig aan te kijken. |
Vanaf 17:30 uur vertrok de eerste bronstocht vanaf het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen aan de Knardijk te Lelystad. Het was een kille avond en iedereen was in spanning of de bronst ook al daadwerkelijk was begonnen. De excursie stond onder leiding van Hans Breeveld, boswachter bij Staatsbosbeheer.
Ik ging mee om te zien hoe Hans zijn verhaal deed, zodat ik volgende week als gids de excursie kon gaan leiden. Onderweg hadden we geweldige ontmoetingen met de konicks, heckrunderen, zilverreigers, nijlganzen en niet vergeten de herten. Na lang wachten werd ons geduld beloond en klonken de oergeluiden van de bronst over het veld.
De bronst was begonnen. De burlende herten (geweidragers) kregen we echter nog niet te zien. De afstand van ons tot aan de herten was te groot.
De eerste bronsttocht leverde weer een aantal mooie plaatjes op.
De konicks waren erg opgewonden |
Een zilverreiger statig aan de waterkant |
De nijlganzen zien we in kleine groepjes bij elkaar. |
Abonneren op:
Posts (Atom)